N. HRABOVEC: Kaustifikačný kal zatiaľ z poľa nad obcou definitívne neodstránili

15.06.2012 Vranov nad Topľou

Nižný Hrabovec 15. júna (TASR) - Kaustifikačný kal, ktorý mala vyviezť spoločnosť Bukocel Hencovce v rozpore so zákonom na polia pri obci Nižný Hrabovec okres Vranov nad Topľou, sa stále nachádza na spomínanom poľnohospodárskom pozemku. Stovky ton sivozelenej hmoty mali byť podľa pôvodného rozhodnutia Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho (ÚKSÚP) z pôdy odstránené k dnešnému dňu.
ÚKSÚP nariadil spoločnosti Agrofyt, ktorá pozemky pri Nižnom Hrabovci obhospodaruje a Bukocelu, aby kaustifikačné vápno z poľa odstránili k dnešnému dňu a to rozhodnutím z 15. mája tohto roka. Hencovskej firme zároveň zakázal spomínanú vápenatú hmotu uvádzať do obehu, keďže šlo o necertifikovaný a nepovolený prípravok na vápnenie pôd. V predmetnej veci však obdržal ÚKSÚP 4. júna tohto roka odvolanie.
"Účastník konania v odvolaní uviedol, že jeho technické vybavenie mu neumožňuje splniť uloženú povinnosť v stanovenej lehote, pričom sa zaviazal uvedené povinnosti splniť v lehote do 30. júna," uvádza sa v poslednom rozhodnutí ÚKSÚPu, ktorý napokon na základe zaslaného odvolania, termín pre definitívne odstránenie kaustifikačného vápna z polí nad Nižným Hrabovcom, posunul na posledný júnový deň.
Podmienky, za akých došlo v uplynulých týždňoch k vývozu stoviek ton vápenatej hmoty z areálu hencovskej fabriky na poľnohospodárske pozemky nad Nižný Hrabovec, skúmala Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP). "Pri kontrole sa zistilo, že prevádzkovateľ Bukocel, a. s., nedodržal niekoľko podmienok integrovaného povolenia. Kaustifikačný kal nevyviezol na skládku v súlade s technicko-prevádzkovými podmienkami integrovaného povolenia, ale ho odovzdal - daroval na základe darovacej zmluvy spoločnosti Agrofyt v Nižnom Hrabovci," uvádza sa v stanovisku SIŽP.
Bukocel, a. s., mal porušiť aj ďalšiu podmienku integrovaného povolenia, podľa ktorej je povinný odovzdávať odpad len osobám oprávneným nakladať s predmetnými druhmi odpadu podľa všeobecne záväzného predpisu odpadového hospodárstva na základe uzatvorených písomných zmlúv. Na zistené nedostatky inšpekcie má nadväzovať správne konanie. Za činnosť vykonávanú v rozpore s integrovaným povolením môže SIŽP uložiť prevádzkovateľovi pokutu až do výšky 331.939,18 eura.
"Neverila som, že do 15. júna dôjde k odprataniu kalu, pretože sa s tým nerobilo celý mesiac nič až v tento týždeň. Teší nás však, že sa s prácami aspoň začalo," povedala dnes starostka Nižného Hrabovca Marcela Pčolinská. "Rozhodnutie ÚKSUPu plne rešpektujeme, predmetný materiál - kaustifikačné vápno postupne odpratávame," potvrdil Pčolinskej slová hovorca Bukocelu Michal Švábik.
Posunutie spomínanej lehoty na 30. júna však starostku obce nepotešilo. "Mrzí nás hlavne to, že sa neodpratávalo, keď bolo sucho, mohli byť tým pádom menšie škody na pôde. Dá sa povedať že tri týždne leje, čiže určitá časť kaustifikačného kalu sa dostane rozplynutím do pôdy, takže to bolo potrebné odpratať z poľa hneď a nešpekulovať." Prítomnosť tejto chemickej látky na poli nad Nižným Hrabovcom môže negatívne ovplyvniť jeho ďalšiu úrodnosť. "Kal nie je kontaminovaný ťažkými kovmi, ale pôda, kde sa aplikoval, má pH alkalické - 7,9, takže jeho použitie nebolo v danom prípade vhodné," povedal pre TASR Jozef Vilček z Výskumného ústavu pôdoznalectva a ochrany pôdy.
 

Vyberte región